4 бр. тиквички
300 гр. кайма
2 бр. моркови
1 голяма глава лук
5-6 едри гъби /печурки или каквито искате/
50 гр. кашкавал или сирене
пресен копър
магданоз
кимион млян
черен пипер
сол
Тиквичките НЕ се обелват, разрязват се по дължина на две половини и с помощта на лъжица се издълбават като лодки. Внимава се да не се сцепят. Подреждат се в намазана с олио тава с отвора нагоре. Запичат се във предварително загрята фурна за около 5 мин.
В тиган с мазнина се запържва ситно нарязаните лук, моркови и каймата. Когато се позапържат се добавят нарязаните гъби и издълбаното от тиквичките. Изсипва се половин чаша вино. Когато добре се задуши и виното изври, се прибавят подправките. С тази смес се пълнят лодките, а това което остане се слага в тавата около тях. Сипва се половин чаша вино и се прибавя вода до средата на тиквичките и по малко във всяка лодка. Отгоре се настъргва сиренето. Запичат за 15 минути на 200°C или докато сиренето се разтопи и придобие златист цвят.
Останалата 1 чаша вино ви прави компания докато чакате тиквичките да се изпекат.
Bravi, bravi! Тъкмо имам едни тиквички, дето блуждаят из хладилника ми.
RispondiElimina